Återinvigning av Dag Hammarskjöld-byst

Återinvigning av Dag Hammarskjöld-byst och föredrag

Carina Aris bronsbyst föreställande Dag Hammarskjöld får åter en central plats i Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket när den återinvigs måndagen den 7 maj kl 16:00. Invigningen följs av fördraget Kan FN skydda civila i krig? med Lisa Hultman.

DH_IMG_3989Sedan den 18 mars 1999 finns en bronsbyst föreställande den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjöld i Dag Hammarskjöld och Juridiska bibliotekets lokaler. Det var Stiftelsen Dag Hammarskjöldbibliotekets dåvarande ordförande Bo Wirmark som såg till att den blev placerad i bibliotekets lokaler. Bysten är gjuten efter en en förlaga i gips av skulptören Carina Ari (1897-1970) och ägs av Carina Ari stiftelserna.

På den tiden huserade Dag Hammarskjöldbiblioteket på Östra Ågatan 27. När flytten sedan gick till Klostergatan 3 följde bysten med. 2015 var det åter dags för flytt av biblioteket. Denna gång till Slottsgränd 3. Eftersom bysten med tillhörande sockel i massiv svart diabas vägde över 300 kg uppstod problem. I huset Regnellianum på Slottsgränd är den maximala vikten 250 kg/kvm. Bysten med sin pampiga sockel kunde därför inte ställas på plats i de nya lokalerna.

En ny sockel i svart diabas, en lättare modell, har tagits fram för att klara viktgränsen. Bysten Dag Hammarskjöld har åter fått en central plats i bibliotekets lokaler.

Dag Hammarskjöld-bysten kommer att återinvigas måndagen den 7 maj kl 16:00. Direkt efter invigningen håller Lisa Hultman, biträdande professor vid Institutionen för Freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet, föredraget Kan FN skydda civila i krig?

Återinvigning av byst och föredrag

Datum: Måndag 7 maj 2018
Tid: Kl. 16.00-17.00
Plats: Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket, Slottgränd 3, Uppsala
Evenemanget börjar med avtäckning av bysten därefter inbjudes alla att närvara vid ett fördrag med biträdande professor Lisa Hultman vid Institutionen för Freds-och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Föredraget ingår i bibliotekets serie ”En kvart över”

Kan FN skydda civila i krig?
FN:s fredsbevarande operationer förväntas bidra till säkerhet i allt svårare situationer. Men hur bra är FN-operationer på att hantera våld och skydda civila? Och i vilken utsträckning agerar FN för att skydda civila i riskzoner?

Föredraget är öppet för allmänheten!

Fakta om bysten

Skulptör: Carina Ari
År: 1964
Ägare: Carina Ari stiftelserna
Gjuten av: Herman Bergman Konstgjuteri AB, Enskede
Utförande byst: Bysten är gjuten i brons. Vikt: 30 kg. Bysten mäter ca 60×40 cm.
Utförande sockel: Den ursprungliga sockeln är gjord i svart diabas (granit). Vikt 285 kg. Sockeln mäter ca 111,5x30x30cm. Total vikt: 315 kg. Det nya utförandet av sockeln består av släta, 3 cm tjocka, skivor i svart diabas (samma material som tidigare). I övrigt samma mått.
Placering: Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket, Uppsala
Kuriosa: Exemplaret som finns i biblioteket är samma som det som står i New York utanför Dag Hammarskjöld Plaza nr 1. På denna adress huserar det svenska generalkonsulatet.

Kommentarer inaktiverade.