Bok- och biblioteksmässan 2014

Välbesökt FN-monter på Internationella Torget

25-28 september medverkade Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket i ett internationellt sammanhang på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. FN-montern erbjöd besökarna intressanta seminarer, informationsutbyte om FN och en omröstning om vilka nya utvecklingsmål som anses vara viktiga i den så kallade post-2015-agendan.

Under fyra intensiva dagar besöktes FN-montern på årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg av en mängd intresserade personer i alla åldrar. Montern, som Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket delade med Svenska FN-förbundet, UNDP och Unicef Sverige, återfanns på det vimlande Internationella Torget en trappa upp i mässhallarna.

20140925_091632-ed

Besökarna bjöds på ett antal seminarier som avhandlade aktuella FN-frågor inom utvecklingsagendan. En av höjdpunkterna var redan första dagen med frukostseminariet, Utbildning i nya utvecklingsagendan. Det var den första programpunkten på Stora scenen och drog full publik. Här diskuterades bland annat vilka insatser som behövs för att stärka arbetet med utbildning i världen. Medverkande var Ina Eriksson, internationella avdelningen Lärarförbundet, Stellan Arvidsson Hyving, ämnesansvarig utbildning, Sida och Anna Mogren, Den Globala Skolan. Moderator var Linda Nordin, Svenska FN-förbundet.

Foto av Anders Sylvan_3I montern besvarades frågor om FN och man kunde lägga sin röst på de tre områden som man tycker är viktigast för världens framtida utvecklingsmål, post-2015-agendan. Mer än 10 000 röster dvs. drygt 3500 personer deltog i omröstningen. Flest röster fick utbildningsmålet med närmare 17 procent av rösterna. På andra plats kom nya krafttag mot klimatförändringen, med 14 procent. Många tyckte även att det är viktigt med tillgång till rent vatten och sanitet, jämställdhet mellan män och kvinnor och frihet från diskriminering och förföljelse som fick över 10 procent vardera.

Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket fick i det här sammanhanget chans att möta många intresserade personer och visade även filmerna Uppsalas Dag Hammarskjöld och Vägmärken och milstolpar, samt webbplatsen DagDok och en del av utställningen Nobels fredspristagare i Uppsala (pdf). Bland informationsmaterialet som delades ut fanns häftet Dag Hammarskjöld Literature med det nyligen framtagna Addendum.

Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket tackar alla nya och gamla besökare!

Gör din röst hörd: My World. The United Nations first global survey for a better world.

Kommentarer inaktiverade.