Bryssel, 1-3 december 2013

Biblioteket besökte UNRIC i Bryssel

Under decembers första dagar besökte bibliotekarier från Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket, Uppsala, UNRIC och olika EU-institutioner i Bryssel.

Mitt i de europeiska kvarteren, Quartier européen, bakom byggnadsställningar och plastskynken, inklämd mellan höga, moderna byggnader med glasfasader, ligger Résidence Palace. I den här byggnaden finns FN:s regionala informationskontor för Västeuropa UNRIC (United Nations Regional Information Center).

Residence Palace, Bryssel.

UNRIC fungerar som ett informationscenter om FN. Det finns ett referensbibliotek, UNRIC:s information och bibliotek, som är öppet för allmänheten. I biblioteket finns en samling FN-dokument och -publikationer på engelska, franska, spanska, men även material på andra västeuropeiska språk. UNRIC information och bibliotek publicerar regelbundet ett nyhetsbrev och bakgrundsmaterial till aktuella ämnen och händelser. Dessutom kan man följa UNRIC på Facebook. Biblioteket svarar på förfrågningar om FN via telefon, e-mail och post.

I de stora byggnaderna med glasfasader ryms olika EU-institutioner. Bland dem besöktes först Europeiska kommissionen, som är inhyst i den enorma Berlaymontbyggnaden. Där deltog bibliotekarierna i bland annat en ’midday press briefing’.

Därefter besöktes två av Europeiska unionens råds bibliotek: Centralbiblioteket och Juridiska biblioteket. Det blev ett intressant möte med några av bibliotekarierna på plats. Även det något större Europaparlamentets bibliotek besöktes.

Europaparlamentets besökscenter Parlamentarium

Tid fanns också för att besöka Europaparlamentets besökscentrum Parlamentarium. Här kan man lära sig mer om EU och dess institutioner. Genom dynamiska och interaktiva multimedieskärmar tas man med på en resa som visar Europas integration och hur denna påverkar vår vardag.

Kommentarer inaktiverade.