FN-dagen 2016

FN-dagen firades med bakelser

Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd och bakelser stod i fokus när Svenska FN-förbundet höll sitt årliga seminarium inför FN-dagen i Stockholms konserthus.

FN-dagen firas varje år den 24 oktober till minne av att FN-stadgan trädde i kraft den här dagen. Det skedde efter att de fem permanenta medlemsstaterna – USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien – i FN:s säkerhetsråd och en majoritet av medlemsstaterna hade ratificerat FN-stadgan. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt. FN-dagen firas sedan 1948, och påbjuds av FN:s Resolution 168 (II) från 31 oktober 1947.

Bakelse IMG_2338

Svenska FN-förbundet bjuder varje år in till seminarium ett par dagar före själva FN-dagen, när aktuella internationella frågor uppmärksammas. I år hölls det den 21 oktober i Stockholms konserthus med rubriken FN och Sverige – hur kan den svenska säkerhetsrådsplatsen bidra till en fredligare värld? Dagen inleddes med mingel och möjligheten att köpa en FN-bakelse.

Höjdpunkterna från dagen var engagerade tal av både utrikesminister Margot Wallström och FNs särskilda sändebud Staffan de Mistura som utsetts till till årets FN-vän.

de Mistura IMG_2339_ed

Till 2016-års FN-supporter utsågs Birgit Ericsson från Tingsryds FN-förening. Dagen avslutades med ett intressant panelsamtal om Sveriges bidrag i FN:s säkerhetsråd. Samtalet hölls mellan Inga-Britt Ahlenius (tidigare revisionschef i FN), Aleksander Gabelic (ordförande i svenska FN-förbundet) och Efraim Gomez (chef för FN-enheten, UD). Moderator var Gunilla von Hall (journalist).

Kommentarer inaktiverade.