Fredsstaden Uppsala 2014

Fredsstaden Uppsala 2014

2014 har, i Uppsala, utsetts som fredsår eftersom Sverige firar 200 år av fred. Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket arrangerar under året föreläsningar och utställningar på temat ”Fredsstaden Uppsala”.

Den 14 augusti 1814 slöts den så kallade Mosskonventionen, ett fördrag om vapenstillestånd mellan Sverige och Norge, i Moss, Norge. Den 15 augusti samma år blev den första dagen på 200 år av fred. Sverige har därmed rekord i fred.

200 år av fred vill Uppsala uppmärksamma genom olika arrangemang under det kommande året. På kommunens webbplats kan man hitta mer information om vad som kommer att hända. Varje månad kommer att ha ett tema som i sin tur ska fungera som inspiration till de många olika aspekter som finns kring fred.

Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket kommer under 2014 att delta i firandet och ordna olika arrangemang. Fyra olika föreläsningar kommer att hållas i bibliotekets lokaler. De kommer att vara öppna för allmänheten. Efter sommaren planeras en utställning på temat ”Fredsstaden Uppsala”. Mer information om arrangemangen kommer. Håll utkik på Facebook, webben och i den tryckta pressen!

Webbplatser med information:

Facebook

Fredsevenemang i Uppsala

Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket

Uppsala universitetsbibliotek

Uppsala kommun

Tryckt press med information:

Upsala Nya tidning

Uppsalatidningen

Kommentarer inaktiverade.