KulturNatten i världshändelsernas centrum: Dag Hammarskjöld och FN
Följ med på Dag Hammarskjölds livsresa och lär mer om FN när Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket bjuder på tre högintressanta föredrag på KulturNatten i det vackra och spännande huset Regnellianum.
Vem var egentligen Dag Hammarskjöld? Hur hamnade han i New York som generalsekreterare för FN? Författaren och journalisten Henrik Berggren inleder KulturNatten på biblioteket med sitt föredrag om Dag Hammarskjölds resa från Uppsala slott till FN-skrapan i New York. Henrik Berggren håller på att färdigställer en ny bok; den första heltäckande, biografin på svenska över Dag Hammarskjöld med titeln ”Dag Hammarskjöld. Den inre kompassen” (Max Ström förlag). I denna får läsaren veta mer om den ensamme svenske ämbetsmannen och mötet med en världsorganisation sönderbruten av stormaktskonflikter.
I september är det 55 år sedan Uppsalasonen och FN:s generalsekreteraren Dag Hammarskjöld omkom tragiskt under ett uppdrag i södra Afrika. Den oberoende Hammarskjöld Commission har under de senaste åren arbetat intensivt med att få i gång en ny utredning om olyckan. Finns det några nya bevis som vittnar om vad som hände den där natten i september 1961? Kommer det att bli en ny utredning? Ett initiativ som stöds av den nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-moon. Hans Corell, f.d. hovrättsråd och rättschef i Justitiedepartementet, UD och FN, berättar mer i sitt föredrag på KulturNatten.
Under FN:s 70-åriga historia har vårt lands engagemang varit stort. Sverige har bland annat suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen: 1997–1998, 1975–1976 samt 1957–1958. Nu väntar ännu en period som börjar den 1 januari 2017. Säkerhetsrådet är FN:s mäktigaste organ med 15 medlemsländer varav fem är permanenta: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. Samtliga fem länder har vetorätt och kan stoppa ett förslag. Hur används vetorätten? Hur påverkas konfliktdrabbade länder när en rådsmedlem lägger sitt veto? Är vetot ett nödvändigt ont? Daniel Kjellén från the Challenge Group, berättar mer om vetot i FN:s säkerhetsråd.
Förutom dessa tre högintressanta föredragen bjuder 2016-års KulturNatten på mycket annat intressant. Biblioteket finns sedan januari i nya lokaler på Slottsgränd 3 i huset Regnellianum som en gång donerades av Anders Fredrik Regnell.
Kom och se huset, hör mer om Anders Fredrik Regnell och hans donationer, se film och klippböcker om Dag Hammarskjöld, samt lyssna på något av de tre spännande och intressanta föredragen.
Text: Katarina Hjortsäter
Program KulturNatten 2016
Datum: 10 september 2016
Tid: 14.00-18.00
Plats: Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket, Slottsgränd 3
Fri entré
15.00-15:45 Att rädda världen – och sig själv. Dag Hammarskjölds resa från Uppsala slott till FN-skrapan i New York. Föredrag med DN:s ledarskribent Henrik Berggren som är historiker och författare. Berggren är aktuell med en ny, och den första heltäckande, biografin på svenska över Dag Hammarskjöld.
16:00-16:45 ”Ett nödvändigt ont? Vetot i FN:s säkerhetsråd”. Föredrag med Daniel Kjellén, The Challenge Group.
17:00-17:45 ”Hammarskjöldkommissionens undersökning av den bevisning som nu finns rörande generalsekreterare Dag Hammarskjölds död”. Föredrag med Hans Corell, f.d. rättschef i FN.
Utöver föredragen visar biblioteket:
– Samlingarna med fokus på mänskliga rättigheter, freds- och konflikt forskning, internationell rätt, FN-dokument och mycket mer.
– Böcker av och om Dag Hammarskjöld
– Klippböcker om Dag Hammarskjöld
– FN-frimärken
– Film om Dag Hammarskjöld
– DagDok, en guide till FN och FN-dokument
– Möjlighet att se huset Regnellianum i sin nya skepnad.
Mer information om KulturNatten 2016.